Dialoogtafel https://www.dialoogtafelgroningen.nl Groningen Wed, 16 Nov 2016 13:55:34 +0000 nl-NL hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.8.1 Groningse leefbaarheid en woningmarkt zwaar onder druk https://www.dialoogtafelgroningen.nl/nieuws/groningse-leefbaarheid-en-woningmarkt-zwaar-onder-druk.html https://www.dialoogtafelgroningen.nl/nieuws/groningse-leefbaarheid-en-woningmarkt-zwaar-onder-druk.html#respond Thu, 21 Jan 2016 16:16:12 +0000 https://www.dialoogtafelgroningen.nl/?p=4269 “Bewoners voelen zich onveilig en koopwoningmarkt functioneert slecht.” Vandaag ontving de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) de eindconclusies en adviezen van het Woningmarktonderzoek, uit handen van de begeleidingscommissie Woningmarkt van de Dialoogtafel. Het Woningmarktonderzoek is een breed onderzoek naar verschillende aspecten

Het bericht Groningse leefbaarheid en woningmarkt zwaar onder druk verscheen eerst op Dialoogtafel.

]]>

“Bewoners voelen zich onveilig en koopwoningmarkt functioneert slecht.”

Vandaag ontving de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) de eindconclusies en adviezen van het Woningmarktonderzoek, uit handen van de begeleidingscommissie Woningmarkt van de Dialoogtafel. Het Woningmarktonderzoek is een breed onderzoek naar verschillende aspecten van de woningmarkt en is uitgevoerd door de faculteit Bouwkunde van TU Delft in samenwerking met CMO STAMM. Op basis van de resultaten adviseren zij de NCG o.a. de bestaande waardevermeerderingsregeling in stand te houden, meer zekerheid te bieden aan bewoners/eigenaren die hun woning willen verkopen en een meer generieke opkoopregeling te hanteren. Geert-Jan ten Brink, voorzitter begeleidingscommissie Woningmarktonderzoek : “Ik vind de resultaten zeer schokkend. De leefbaarheid in het aardbevingsgebied is sterk verslechterd. Veel bewoners voelen zich onveilig en de woningmarkt functioneert dramatisch.”

Leefbaarheid is verslechterd
Uit het onderzoek komt naar voren dat bijna 1 op de 3 huishoudens (ruim 15.000) in de negen aardbevingsgemeenten* zich onveilig voelen als gevolg van de aardbevingen.
Bijna 4.000 huishoudens kampen met psychische problemen als gevolg van de aardbevingsproblematiek. Sinds de sterke aardbeving in Huizinge in augustus 2012 is de leefbaarheid in het Groninger aardbevingsgebied aanzienlijk verslechterd. In 2012 was de tevredenheid met de woonomgeving in het gebied vergelijkbaar met de rest van Nederland. In 2015 is de tevredenheid echter sterk gedaald. Hiermee behoort het aardbevingsgebied tot de slechtst scorende gebieden van Nederland.

Weinig vertrouwen in de overheid
Veel mensen hebben weinig tot geen vertrouwen meer in de overheid. De bewoners zijn van mening dat de overheid en de NAM veel te weinig doen om de negatieve effecten van de aardbevingsproblematiek aan te pakken. Het gevoel heerst dat de overheid de kant van de NAM kiest en geen volledige verantwoordelijkheid neemt. De schadeafhandeling en de procedures daaromheen geven de bewoners van het aardbevingsgebied veel zorg en frustratie. “De waardevermeerderingsregeling was een positief lichtpuntje en zou alleen al om die reden in stand gehouden moeten worden”, aldus Ten Brink. Veel mensen willen het gebied verlaten als er niet snel iets verandert.

Woningmarkt onder druk
De bevolkingskrimp en de aardbevingen hebben er toe geleid dat er in het aardbevingsgebied geen sprake meer is van een normaal functionerende koopwoningmarkt. Met name de combinatie van krimp en aardbevingen is een giftige cocktail voor de toekomst.
Het herstel van de koopwoningmarkt in het aardbevingsgebied blijft achter bij de rest van de provincie Groningen (exclusief de gemeente Groningen) en bij Nederland. Dat blijkt uit de hoeveelheid woningen die te koop staat, uit de ontwikkeling van het aantal verkochte woningen, de verkoopprijs, de verkooptijd, het verschil tussen transactieprijs en vraagprijs, het aantal te koop staande woningen en de gemiddelde looptijd van de te koop staande woningen.

Een ruimere opkoopregeling
In het plan van de NCG beperkt de opkoopregeling zich tot die woningen waarvan de veiligheid door middel van versterking niet snel genoeg kan worden gegarandeerd of waarvan de kosten voor schadeherstel en/of versterking groter zijn dan de economische waarde. Daarnaast kan ook in schrijnende situaties tot opkopen worden overgegaan.
De onderzoekers adviseren een uitbreiding van deze opkoopregeling naar alle gevallen waarin bewoners hun woning niet binnen een redelijke termijn voor een redelijke prijs kunnen verkopen. Bij een opkoopregeling kan het beste worden aangesloten bij de zogenaamde Moerdijkregeling, waarbij de woningwaarde van een individuele woning berekend wordt door de WOZ-waarde uit het verleden te indexeren naar het huidige moment.

Waardedalingsregeling
De onzekerheid over de waarde van de woning is een belangrijk negatief effect  van de aardbevingsproblematiek. Momenteel wordt een eventuele compensatie voor waardedaling pas na verkoop bepaald. Voor een goede waardecompensatieregeling is het van belang dat deze eenvoudig en transparant is, waarbij de bewoners vooraf zelf kunnen inschatten op hoeveel compensatie voor waardeverlies ze recht hebben. Ten Brink: “De huidige methodiek voldoet hier niet aan en leidt achteraf tot veel onbegrip en frustratie. Bovendien bevat de gehanteerde methode een hoge onbetrouwbaarheidsmarge. De huidige regeling dient dan ook te worden aangepast en nieuwe alternatieve methoden kunnen verder worden uitgewerkt.”

Monitoren van de resultaten
De onderzoekers adviseren tot slot een onafhankelijke monitoringscommissie in te stellen die de leefbaarheid en de woningmarkt in het aardbevingsgebied gaat volgen. Ook zou deze commissie aanbevelingen voor noodzakelijk vervolgonderzoek kunnen doen, zodat het niet bij deze momentopname blijft maar er op langere termijn een compleet en actueel beeld ontstaat.

De rapporten kunt u downloaden via de homepage onder Documenten.

* Appingedam, Bedum, De Marne, Delfzijl, Eemsmond, Loppersum, Slochteren, Ten Boer en Winsum

 

 

 

 

 

Het bericht Groningse leefbaarheid en woningmarkt zwaar onder druk verscheen eerst op Dialoogtafel.

]]>
https://www.dialoogtafelgroningen.nl/nieuws/groningse-leefbaarheid-en-woningmarkt-zwaar-onder-druk.html/feed 0
Uitnodiging presentatie resultaten Woningmarktonderzoek https://www.dialoogtafelgroningen.nl/nieuws/uitnodiging-presentatie-resultaten-woningmarktonderzoek.html https://www.dialoogtafelgroningen.nl/nieuws/uitnodiging-presentatie-resultaten-woningmarktonderzoek.html#respond Wed, 06 Jan 2016 19:27:29 +0000 https://www.dialoogtafelgroningen.nl/?p=4179 Op donderdag 21 januari a.s. presenteert TU Delft het eindrapport met de definitieve resultaten en conclusies van het Woningmarktonderzoek. U bent van harte uitgenodigd om daarbij aanwezig te zijn. Van 17.00 – 19.00 presenteert hoogleraar Peter Boelhouwer van de TU

Het bericht Uitnodiging presentatie resultaten Woningmarktonderzoek verscheen eerst op Dialoogtafel.

]]>
Op donderdag 21 januari a.s. presenteert TU Delft het eindrapport met de definitieve resultaten en conclusies van het Woningmarktonderzoek.

U bent van harte uitgenodigd om daarbij aanwezig te zijn. Van 17.00 – 19.00 presenteert hoogleraar Peter Boelhouwer van de TU Delft de resultaten. Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders neemt het rapport in ontvangst en geeft een korte reactie. Uiteraard krijgt u uitgebreid de mogelijkheid om vragen te stellen.

Naast koffie en thee zorgen wij ook voor snert. Wij ontvangen u graag tussen 16.30 en 17.00 uur in het Trefcentrum in Bedum (Prof. Mekelstraat 1-5).

Wilt u hierbij aanwezig zijn? Meld u hier dan aan.

 

Het bericht Uitnodiging presentatie resultaten Woningmarktonderzoek verscheen eerst op Dialoogtafel.

]]>
https://www.dialoogtafelgroningen.nl/nieuws/uitnodiging-presentatie-resultaten-woningmarktonderzoek.html/feed 0
Dialoogtafel ten einde: verslag afscheid op 17 december https://www.dialoogtafelgroningen.nl/nieuws/verslag-afscheid-op-17-december.html https://www.dialoogtafelgroningen.nl/nieuws/verslag-afscheid-op-17-december.html#respond Mon, 21 Dec 2015 22:01:40 +0000 https://www.dialoogtafelgroningen.nl/?p=3990 Op donderdag 17 december waren alle betrokkenen bij de Dialoogtafel op uitnodiging van Max van de Berg bijeen in het Provinciehuis om het einde van de Dialoogtafel te markeren. Als gastheer opende hij de bijeenkomst met een korte terugblik. Hij

Het bericht Dialoogtafel ten einde: verslag afscheid op 17 december verscheen eerst op Dialoogtafel.

]]>
Op donderdag 17 december waren alle betrokkenen bij de Dialoogtafel op uitnodiging van Max van de Berg bijeen in het Provinciehuis om het einde van de Dialoogtafel te markeren. Als gastheer opende hij de bijeenkomst met een korte terugblik. Hij erkende dat het “loslaten in vertrouwen” toch veel weerbarstiger was geweest dan vooraf gedacht. Vooral voor volksvertegenwoordigers bleek dit heel lastig in te passen in de normale manier van werken. Dat is heel verklaarbaar, aldus Van de Berg, maar het maakte het experiment van de Dialoogtafel moeizaam. Het veranderen van bestaande structuren en routines is altijd een kwestie van lange adem, niet voor niks was aanvankelijk voor de Dialoogtafel vijf jaar uitgetrokken. De Tafel heeft die tijd niet gekregen. Ondanks de evaluatie van Stoker en Winter die, naast de erkenning van het moeizame proces, toch ook de resultaten en de potentie van het experiment hebben benadrukt.

Max van de Berg stelde vast dat de Tafel weliswaar ten einde was maar dat dat niet het einde van de dialoog kan betekenen. “We moeten wel vasthouden aan de bijzondere en waardevolle stap die we hebben gezet met de Dialoogtafel. Je kunt het als overheid niet doen zonder alle partijen aan tafel. We kunnen het gewoon niet zonder elkaar.”

Na deze introductie bracht Miranda Bolhuis een lied ten gehore, speciaal geschreven voor de Dialoogtafel.

Vervolgens blikte oud voorzitter Wallage terug op zijn periode aan de Dialoogtafel. Voor iemand die zijn hele leven als ‘overheidsvertegenwoordiger’ heeft gewerkt was het ook wel even slikken om in een andere rol met zo’n starre overheid geconfronteerd te worden. “Mijn collega’s in Den Haag waren ze blij dat ik stopte, het heeft heel veel tijd gekost. Maar ze vonden vooral dat ik te veel radicaliseerde”, grapte Wallage.

Wallage memoreerde aan de lange gesprekken die hij heeft gehad met de directeuren van de NAM (eerst Bart van de Leemput, later Gerald Schotman). Die waren nodig om te proberen de twee totaal verschillende werelden bij elkaar te brengen. “Het is bijna alsof je een verschillende taal spreekt.” Hij waardeerde de bereidheid van de NAM om te investeren in die gesprekken en in de Dialoogtafel. “We hebben veel gebotst en er was soms veel onbegrip over en weer maar NAM bleef komen en bleef openstaan voor gesprek. Dat siert ze.”

Daarna was het de beurt aan Lambert de Bont. De Bont was vanaf het eerste uur betrokken bij de Tafel als vertegenwoordiger van de Groninger Bodem Beweging en stopte daar afgelopen zomer mee. Van enig afstand sprak hij nu een In Memoriam uit. Uit die grafrede bleek duidelijk dat, hoewel hij niet meer actief opereert in het dossier, zijn betrokkenheid er niet minder op is geworden. Voor het lezen van zijn hele verhaal, klik hier.

Jan Boer sloot de bijeenkomst af door namens het Gasberaad een statement voor te lezen. Het Gasberaad is, ondanks dat ze intussen wel wat gewend zijn, opnieuw snoeihard tegen de muur tussen woorden en daden aangelopen. In september hebben alle overheden het voorstel voor een onafhankelijk opererend Gasberaad met woorden omarmd. Door het uitblijven van daden hebben ze het vervolgens praktisch gesmoord. Het is één teleurstelling te veel. Het Gasberaad beraadt zich over de gezamenlijke toekomst. Voor het volledige statement, klik hier.

 

Het bericht Dialoogtafel ten einde: verslag afscheid op 17 december verscheen eerst op Dialoogtafel.

]]>
https://www.dialoogtafelgroningen.nl/nieuws/verslag-afscheid-op-17-december.html/feed 0
Waardevermeerdering: van tijdelijk oneerlijk naar helemaal weg? https://www.dialoogtafelgroningen.nl/nieuws/van-tijdelijk-oneerlijk-naar-helemaal-weg.html https://www.dialoogtafelgroningen.nl/nieuws/van-tijdelijk-oneerlijk-naar-helemaal-weg.html#respond Mon, 21 Dec 2015 20:20:02 +0000 https://www.dialoogtafelgroningen.nl/?p=3980 De Dialoogtafel heeft vorig najaar een tijdelijke waardevermeerderingsregeling vastgesteld. Deze regeling is geformaliseerd door de provincie, de uitvoering ligt bij het  Samenwerkingverband Noord-Nederland (SNN). De regeling voorzag erin dat iedereen die in eerst negen, later elf, gemeenten erkende schade van 1.000

Het bericht Waardevermeerdering: van tijdelijk oneerlijk naar helemaal weg? verscheen eerst op Dialoogtafel.

]]>
De Dialoogtafel heeft vorig najaar een tijdelijke waardevermeerderingsregeling vastgesteld. Deze regeling is geformaliseerd door de provincie, de uitvoering ligt bij het  Samenwerkingverband Noord-Nederland (SNN). De regeling voorzag erin dat iedereen die in eerst negen, later elf, gemeenten erkende schade van 1.000 euro of meer heeft in aanmerking komt voor een energiemaatregel naar keuze ter waarde van 4.000 euro.

Er was veel over te doen, over deze tijdelijke regeling. Vooral mensen buíten de elf gemeenten die forse, door de NAM erkende schade hadden maar níet in aanmerking kwamen voor de regeling voelden dit als zeer onrechtvaardig. De regionale overheden aan de Dialoogtafel waren van mening dat de regeling niet verder uitgebreid kon worden zonder dat daar extra geld voor beschikbaar zou worden gesteld. De nationale overheid bleek niet van zins hierin tegemoet te komen. Zodra afgelopen oktober de overheden niet meer deelnamen aan de Dialoogtafel, is er een petitie gestart voor een ‘eerlijke regeling’.

Vervolgens kwam de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) met zijn concept Meerjaren Plan (MJP). Hierin stelde hij voor de tijdelijke regeling inderdaad met terugwerkende kracht open te stellen voor iedereen met erkende schade van meer dan 1.000 euro, zonder geografische grens. Maar tegelijkertijd stelde hij voor de regeling stop te zetten per 1 januari 2016. Daarna zou er een nieuwe regeling moeten komen. In deze nieuwe regeling wordt dan afgestapt van de koppeling met schade, en in plaats daarvan wordt een koppeling gemaakt met de versterkingsopgave. Er zijn veel minder woningen die versterkt moeten worden dan woningen met schade…

 

Vragen over voorstel waardevermeerderingsregeling

De waardevermeerdering was nog de enige compensatie voor individuele burgers die te kampen hebben met schade en alles wat daarbij komt kijken.

De commissie Meijdam schrijft: “Veel maatregelen hebben een tijdelijk karakter (bijvoorbeeld vijf jaar) en zijn niet structureel van aard. Een treffend voorbeeld hiervan is de waardevermeerderingsregeling voor het verduurzamen van woningen. Deze regeling is ingesteld naar aanleiding van het advies van de commissie Meijer. De meerwaarde van deze regeling is groot. De commissie pleit er daarom voor dat dergelije succesvolle initiatieven structureel worden voortgezet”.

De minister schrijft: “De commissie Meijdam denkt dat de gevolgen van de gaswinning ook in positieve zin in het gebied zouden mogen neerslaan, met naar verhouding meer maatregelen voor individuele compensatie. Deze suggesties zijn meegewogen bij de invulling van het meerjarenprogramma van de NCG.” Ongetwijfeld zijn de suggesties mee gewogen, maar kennelijk zijn ze te licht bevonden?

Feit is dat het MJP niet meer maar minder maatregelen voor individuele compensatie bevat. De enige regeling die daarvoor bestond wordt vervangen door een ‘nieuw instrument voor verduurzaming’.

Dit roept een aantal vragen op:

  • Het gaat hier kennelijk niet om een defintieve waardevermeerderingsregeling maar om een nieuw instrument voor verduurzaming?
  • Bij dit nieuwe instrument staat verduurzaming kennelijk centraal, en niet de waardevermeerdering van de woning?
  • In de tijdelijke regeling werden bewoners met overlast door schade gecompenseerd, nu gaat het alleen om de woningen die in aanmerking komen voor versterking?
  • En dan alleen voor woningen die versterkt worden, of ook andere (bedrijfs-, publieks)gebouwen?
  • Over het nieuwe instrument wordt geschreven: “Woningeigenaren zullen hierbij ook kunnen kiezen  welke maatregelen ze willen toepassen, aanvullend op en passend bij de de versterkingsmaatregelen die gaan plaatsvinden. Daarom wordt de aanvraag voor dergelijke verduurzamingsmaatregelen collectief en in samenhang georganiseerd.
  • Is het nu individueel of collectief? Wat betekent ‘in samenhang’? En wie bepaalt welke maatregelen ‘passen bij de versterkingsmaatregelen’?
  • En waarom wordt de tijdelijke regeling nu stop gezet per 1 januari 2016? En hoezo wordt op 18 december besloten dat “de huidige regeling onder dezelfde voorwaarden tot en met 31 december 2015 met terugwerkende kracht wordt opengesteld?” De bewoners die in aanmerking komen voor die openstelling met terugwerkende kracht hebben twee weken de tijd?!?!? En hoe moeten ze dat doen? SNN, waar de aanvragen moeten worden ingediend, is voor vragen of hulp niet bereikbaar want in verband met de kerstvakantie gesloten van 24 december tot 3 januari 2016…
  • Op de website van SNN lezen we de volgende tekst: “Mensen buiten 11 gemeenten (met erkende schade van minimaal €1.000) kunnen vanaf dinsdag 10:00 tot en met 31 januari een aanvraag indienen. Echter kan er nog geen besluit komen omdat er nog een regeling vastgesteld moet worden. Er wordt voor deze aanvragers al wel geld gereserveerd.”

Dit geeft de aanvrager vier weken langer de tijd om aan te melden en is waarschijnlijk de werkelijke situatie. Maar als de minister het al niet meer precies begrijpt, wat verwacht u dan eigenlijk van uw burgers?

  • De huidige, tijdelijke regeling geldt formeel tot een definitieve regeling van kracht is of tot het geld op is. Beide is op 1 januari 2016 niet het geval. Dus wat is precies de juridische situatie?
  • In de Kamerbrief en in het MJP staat bij deze regeling het enkele volgende zinnetje opgenomen: “De regio heeft uitgesproken dit specifieke onderdeel van het meerjarenprogramma niet te kunnen steunen”.

Wie of wat wordt hier bedoeld met ‘de regio’? Waarom staat hier niet bij vermeld waaróm de regio hier niet akkoord mee is? En – de kernvraag – waarom legt de minister hier niet uit waarom hij, ondanks dat de regio dit niet kan steunen, tóch dit besluit neemt? Zou op zijn minst een uitleg aan Tweede Kamer en bevolking niet op zijn plaats zijn?

En nu?

Over deze kwestie is het laatste woord nog niet gezegd. Al was het maar omdat onduidelijk is wat de provincie nu gaat doen. Het is de provincie die de regeling formeel beheert, en bij de instelling van de NCG is nadrukkelijk afgesproken dat iedere partij zijn eigen autonomie behoudt. De NCG kan een statenbesluit dus niet over rullen. In de media en op de eigen website heeft de provincie inmiddels laten weten het niet eens te zijn met dit onderdeel van het besluit en het onder de aandacht te willen brengen van de Tweede Kamer. Het debat met de Tweede Kamer staat gepland voor eind januari.

 

En, wat kunt u nu doen?

Wanneer u het niet eens bent met deze gang van zaken kunt u dat laten weten. Dat kan door het ondertekenen van onze petitie “voor een eerlijke waardevermeerderingsregeling“, maar ook door het sturen van mails naar de NCG ([email protected])  en/of naar statenleden  en kamerleden. Het Gasberaad zal de petitie in ieder geval aanbieden aan de EZ-commissie van de Tweede Kamer op 15 januari en nadrukkelijk aandacht vragen voor de situatie. Overigens ook voor het communicatief rampzalige proces hier omheen. Wie kan dit nu nog uitleggen? Hoe gaat dit chaotische proces helpen bij het herstel van vertrouwen?

Los daarvan: Wij raden iedereen aan die gebruik wil maken van de openstelling met terugwerkende kracht, maar ook iedereen die al in aanmerking kwam voor de tijdelijke regeling maar nog geen aanvraag heeft ingediend (bijvoorbeeld in afwachting van de definitieve regeling) dit zo snel mogelijk minimaal pro-forma te doen. Dus desnoods zonder alle benodigde papieren en bijlagen erbij, dat kan later nog. Zorg dat u in ieder geval op tijd in het systeem zit! Als alles doorgaat zoals nu wordt voorgesteld kon dat wel eens heel belangrijk zijn…  Op de website van SNN wordt ook een verwoedde poging gedaan om één en ander duidelijk te krijgen. Als u er even voor gaat zitten dan kunt u er misschien wel uit komen.

 

 

 

Het bericht Waardevermeerdering: van tijdelijk oneerlijk naar helemaal weg? verscheen eerst op Dialoogtafel.

]]>
https://www.dialoogtafelgroningen.nl/nieuws/van-tijdelijk-oneerlijk-naar-helemaal-weg.html/feed 0
Tussenadvies Woningmarkt aan Nationaal Coördinator https://www.dialoogtafelgroningen.nl/nieuws/tussenadvies-woningmarkt-aan-nationaal-coordinator.html https://www.dialoogtafelgroningen.nl/nieuws/tussenadvies-woningmarkt-aan-nationaal-coordinator.html#respond Tue, 24 Nov 2015 16:59:38 +0000 https://www.dialoogtafelgroningen.nl/?p=3511 “aanpassen waardedalingsregeling en een uitgebreidere opkoopregeling” Gisteren heeft de begeleidingscommissie Woningmarkt van de Dialoogtafel een tussenadvies aan de NCG aangeboden op basis van de resultaten van het woningmarktonderzoek. Het Woningmarktonderzoek van de Dialoogtafel is een breed onderzoek naar verschillende aspecten

Het bericht Tussenadvies Woningmarkt aan Nationaal Coördinator verscheen eerst op Dialoogtafel.

]]>
“aanpassen waardedalingsregeling en een uitgebreidere opkoopregeling”

Gisteren heeft de begeleidingscommissie Woningmarkt van de Dialoogtafel een tussenadvies aan de NCG aangeboden op basis van de resultaten van het woningmarktonderzoek. Het Woningmarktonderzoek van de Dialoogtafel is een breed onderzoek naar verschillende aspecten van de woningmarkt en wordt uitgevoerd door onderzoeksafdeling OTB van de TU Delft.  De eindrapportage met de definitieve conclusies verschijnt eind januari 2016. Dat is te laat om nog als input en onderbouwing te kunnen fungeren voor het Meerjarenplan van de NCG. Vandaar dat de commissie heeft besloten om de voor het MJP relevante onderdelen eerder aan te bieden. Het gaat dan met name om adviezen over de waardedalingsregeling en de (on)mogelijkheden voor een generieke opkoopregeling.

Aanpassen waardedalingsregeling
OTB heeft verschillende methoden en modellen om eventuele waardedaling van een woning als gevolg van gaswinning te bepalen onderzocht. Zij hebben deze vervolgens getoetst aan de eisen die volgens hen aan een goed functionerende waardedalingsregeling moeten worden gesteld. Die eisen zijn: de methode moet op grote schaal toepasbaar zijn, de methode moet als rechtvaardig ervaren worden door alle betrokkenen, de compensatie mag niet van invloed zijn op de transactieprijs om te voorkomen dat verkopers anticiperen op een hoge compensatie bij een te lage verkoopprijs en de methode moet inzichtelijk zijn voor de betrokkenen.
Conclusie is dat de huidige waardedalingsregeling van de NAM niet voldoet. De methode kost veel inzet, de kosten per taxatie zijn hoog en is niet inzichtelijk voor de bewoners.
Daarom adviseert de commissie de NCG een alternatieve methode uit te werken die zo goed mogelijk voldoet aan de gestelde eisen van toepasbaarheid, transparantie en rechtvaardigheid. OTB geeft hiervoor een aantal voorzetten. Het gekozen alternatief kan dan tevens inzetbaar zijn voor een opkoopregeling en/of voor een mogelijk toekomstige regeling die alle eigenaar/bewoners compenseert.

Een uitgebreidere opkoopregeling
De tussenrapportage onderschrijft de argumentatie van de Nationaal Coördinator Groningen dat een generieke opkoopregeling de woningmarkt in het aardbevingsgebied zal verstoren. In het huidige voorstel van de NCG beperkt de opkoopregeling zich tot die woningen waarvan de veiligheid door middel van versterking niet snel genoeg kan worden gegarandeerd of waarvan de kosten voor schadeherstel en/of versterking groter zijn dan de economische waarde. Daarnaast kan ook in schrijnende situaties tot opkopen worden overgegaan.
De commissie adviseert wel een uitbreiding van deze opkoopregeling omdat de onzekerheid over de verkoopbaarheid en waarde van de woning een belangrijk negatief effect is van de aardbevingsproblematiek. De commissie is met OTB van mening dat het niet kunnen verkopen van een woning binnen een redelijke termijn en tegen een redelijke prijs ook als een schrijnende situatie kan worden gezien.

Info algemeen
Het onderzoek wordt geleid door professor Peter Boelhouwer. OTB is onderdeel van de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft en werkt in dit het deelonderzoek naar woonbeleving en woningbehoeften samen met CMO STAMM. Het volledige onderzoek vindt plaats onder begeleiding van een regionale commissie.

In de begeleidingscommissie van het onderzoek nemen deel:
Geert Jan Ten Brink, burgemeester Slochteren (voorzitter)
Huub Hansen, provincie Groningen (secretaris)
Jaccolien Masselink (gemeente Loppersum)
Albrechtus Tebbens Torringa (makelaar)
Karl Pladdet (Rabobank Noord Groningen)
George de Kam (RUG)
Jan Veuger (Hanzehogeschool)
Cees de Hoop (namens de woningcorporaties in het gebied)
Herman Wessels (gemeente Appingedam)
Mariëlle Bakema (gemeente Winsum)
Susan Top (Dialoogtafel)

=============================================================

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Karin Elverding van de gemeente Slochteren, via 06 29068107 of [email protected].

Het bericht Tussenadvies Woningmarkt aan Nationaal Coördinator verscheen eerst op Dialoogtafel.

]]>
https://www.dialoogtafelgroningen.nl/nieuws/tussenadvies-woningmarkt-aan-nationaal-coordinator.html/feed 0
Reactie Groninger Gasberaad op Programma NCG https://www.dialoogtafelgroningen.nl/nieuws/reactie-groninger-gasberaad-op-programma-ncg.html https://www.dialoogtafelgroningen.nl/nieuws/reactie-groninger-gasberaad-op-programma-ncg.html#respond Mon, 16 Nov 2015 17:15:42 +0000 https://www.dialoogtafelgroningen.nl/?p=3456 Op 4 november presenteerde Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders zijn MeerJarenProgramma (MJP) Aardbevingsbestendig en Kansrijk Groningen. Vorige week dinsdag (11 november) besprak Alders het programma met de maatschappelijke stuurgroep in oprichting, zijnde Het Groninger Gasberaad en de Groninger Bodembeweging. Alders

Het bericht Reactie Groninger Gasberaad op Programma NCG verscheen eerst op Dialoogtafel.

]]>
Op 4 november presenteerde Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders zijn MeerJarenProgramma (MJP) Aardbevingsbestendig en Kansrijk Groningen. Vorige week dinsdag (11 november) besprak Alders het programma met de maatschappelijke stuurgroep in oprichting, zijnde Het Groninger Gasberaad en de Groninger Bodembeweging. Alders heeft vorige week ook met de bestuurlijke stuurgroep gesproken over het MJP.

Naar aanleiding van het overleg op 11 november heeft Het Groninger Gasberaad zijn reactie schriftelijk uitgewerkt: in een brief, waarin een aantal zwaarwegende zorgen zijn verwoord, en in een gedetailleerd overzicht met aandachtspunten en vragen.

Op woensdag 18 november overlegt de maatschappelijke stuurgroep i.0. voor de tweede keer met de NCG over zijn programma. Deze brief en het overzicht staan dan op de agenda.

Het bericht Reactie Groninger Gasberaad op Programma NCG verscheen eerst op Dialoogtafel.

]]>
https://www.dialoogtafelgroningen.nl/nieuws/reactie-groninger-gasberaad-op-programma-ncg.html/feed 0
Uitnodiging: Praat met Commissie Meijdam op 21 november in Bedum https://www.dialoogtafelgroningen.nl/nieuws/praat-mee-met-commissie-meijdam-op-21-11.html https://www.dialoogtafelgroningen.nl/nieuws/praat-mee-met-commissie-meijdam-op-21-11.html#respond Fri, 06 Nov 2015 10:12:37 +0000 https://www.dialoogtafelgroningen.nl/?p=3395 Hoe kan het wonen en leven in Groningen weer even veilig worden als in de rest van Nederland? Over die vraag gaat de Commissie Meijdam in december een advies uitbrengen aan de minister van Economische Zaken Henk Kamp. De commissie is in

Het bericht Uitnodiging: Praat met Commissie Meijdam op 21 november in Bedum verscheen eerst op Dialoogtafel.

]]>
Hoe kan het wonen en leven in Groningen weer even veilig worden als in de rest van Nederland? Over die vraag gaat de Commissie Meijdam in december een advies uitbrengen aan de minister van Economische Zaken Henk Kamp. De commissie is in het voorjaar van 2015 ingesteld. Het advies gaat over hoe met de risico’s van aardgaswinning moet worden omgegaan en over mogelijke manieren van preventieve versterking.

De commissie komt op zaterdag 21 november voltallig naar Bedum en wil dan graag praten met bewoners. De ervaringen en ideeën die de commissieleden dan van bewoners horen, zijn input voor het eindadvies dat de commissie in december uitbrengt. Deze adviezen vormen een belangrijk onderdeel van de informatie die de Nationaal Coördinator Groningen gebruikt voor zijn jaarlijkse programma.

In de uitnodiging leest u uitgebreide informatie over de commissie, de opdracht van de commissie en over 21 november. De uitnodiging is voor alle inwoners van het gaswinningsgebied in Groningen. In de uitnodiging leest u ook hoe u zich kunt aanmelden.

Uitnodiging Commissie Meijdam

 

Het bericht Uitnodiging: Praat met Commissie Meijdam op 21 november in Bedum verscheen eerst op Dialoogtafel.

]]>
https://www.dialoogtafelgroningen.nl/nieuws/praat-mee-met-commissie-meijdam-op-21-11.html/feed 0
Concept Meerjarenprogramma NCG gepresenteerd https://www.dialoogtafelgroningen.nl/nieuws/concept-meerjarenprogramma-ncg-gepresenteerd.html https://www.dialoogtafelgroningen.nl/nieuws/concept-meerjarenprogramma-ncg-gepresenteerd.html#respond Wed, 04 Nov 2015 13:27:55 +0000 https://www.dialoogtafelgroningen.nl/?p=3381 Vanochtend presenteerde de Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders het concept van zijn Meerjarenprogramma Aardbevingsbestendig en Kansrijk Groningen. U vindt het concept en een overzicht van vragen en antwoorden hier. De maatschappelijke organisaties van de Dialoogtafel, verenigd in Het Groninger Gasberaad,

Het bericht Concept Meerjarenprogramma NCG gepresenteerd verscheen eerst op Dialoogtafel.

]]>
Vanochtend presenteerde de Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders het concept van zijn Meerjarenprogramma Aardbevingsbestendig en Kansrijk Groningen. U vindt het concept en een overzicht van vragen en antwoorden hier.

De maatschappelijke organisaties van de Dialoogtafel, verenigd in Het Groninger Gasberaad, waren aanwezig bij de presentatie, waarbij ook het lijvige rapport werd uitgedeeld. Dat gaan ze nu bestuderen. Aanstaande dinsdag reageren ze er op tijdens een bijeenkomst van de maatschappelijke stuurgroep in oprichting.

Het bericht Concept Meerjarenprogramma NCG gepresenteerd verscheen eerst op Dialoogtafel.

]]>
https://www.dialoogtafelgroningen.nl/nieuws/concept-meerjarenprogramma-ncg-gepresenteerd.html/feed 0
Petitie voor eerlijke regeling Waardevermeerdering https://www.dialoogtafelgroningen.nl/nieuws/petitie-voor-eerlijke-regeling-waardevermeerdering.html https://www.dialoogtafelgroningen.nl/nieuws/petitie-voor-eerlijke-regeling-waardevermeerdering.html#respond Mon, 19 Oct 2015 07:28:04 +0000 https://www.dialoogtafelgroningen.nl/?p=2698 Vanaf vandaag kan iedereen die een eerlijke definitieve waardevermeerderingsregeling wil voor het aardbevingsgebied, zijn stem laten horen in een petitie. Dit is een initiatief van Het Groninger Gasberaad, waarin de maatschappelijke organisaties van de Dialoogtafel zich hebben verenigd. Minister Kamp

Het bericht Petitie voor eerlijke regeling Waardevermeerdering verscheen eerst op Dialoogtafel.

]]>
Vanaf vandaag kan iedereen die een eerlijke definitieve waardevermeerderingsregeling wil voor het aardbevingsgebied, zijn stem laten horen in een petitie. Dit is een initiatief van Het Groninger Gasberaad, waarin de maatschappelijke organisaties van de Dialoogtafel zich hebben verenigd. Minister Kamp en Nationaal Coördinator Groningen Alders moeten nog dit jaar zorgen voor een goede regeling voor álle inwoners die getroffen worden door de gevolgen van de gaswinning. Dat is de boodschap van de petitie.

Veel kritiek op tijdelijke regeling
Op dit moment is er een tijdelijke regeling Waardevermeerdering van kracht. Er is veel kritiek op deze tijdelijke regeling. De Dialoogtafel stelde hem een jaar geleden ook al onder protest vast. De regeling moest namelijk gemaakt worden met een budget waarvan op voorhand al duidelijk was dat het lang niet toereikend was. Daarom zijn er elf gemeenten aangewezen als exclusief gebied voor deze regeling. Huiseigenaren die buiten deze gemeentegrenzen wonen maar wel (veel) schade hebben, komen daardoor niet in aanmerking. “Een scheve, oneerlijke situatie. Wij vinden dat onacceptabel. De kritiek is dus meer dan terecht”, aldus Het Groninger Gasberaad. Ook is er een schadegrens: alleen mensen met een fysieke schade aan hun woning vanaf 1000 euro komen in aanmerking. Dat strookt niet met de oorspronkelijke uitgangspunten voor deze regeling.

Budget tijdelijke regeling bijna uitgeput
Er wordt veel gebruikgemaakt van de waardevermeerderingsregeling. Zoveel dat het budget van de regeling naar verwachting rond maart 2016 uitgeput is. Daarna is ook voor bewoners die nu wel in aanmerking komen géén geld meer beschikbaar. Het Groninger Gasberaad vindt dat ondenkbaar. “Er moet zo snel mogelijk een goede definitieve regeling komen voor álle inwoners die getroffen worden door de gevolgen van de gaswinning. En die moet een plaats krijgen in het programma voor een Aardbevingsbestendig en Kansrijk Groningen waar de Nationaal Coördinator Groningen binnenkort mee komt.”

Daar maakt Het Groninger Gasberaad zich hard voor. Iedereen kan helpen door de petitie te tekenen. Naar de petitie.

Het bericht Petitie voor eerlijke regeling Waardevermeerdering verscheen eerst op Dialoogtafel.

]]>
https://www.dialoogtafelgroningen.nl/nieuws/petitie-voor-eerlijke-regeling-waardevermeerdering.html/feed 0
Groninger Gasberaad eist fonds voor rechtsbijstand https://www.dialoogtafelgroningen.nl/nieuws/groninger-gasberaad-eist-fonds-voor-rechtsbijstand.html https://www.dialoogtafelgroningen.nl/nieuws/groninger-gasberaad-eist-fonds-voor-rechtsbijstand.html#respond Fri, 09 Oct 2015 11:33:42 +0000 https://www.dialoogtafelgroningen.nl/?p=2339 De samenwerkende maatschappelijke organisaties, verenigd in Het Groninger Gasberaad, zijn geschrokken van het feit dat mensen in het aardbevingsgebied geen rechtsbijstandsverzekering meer kunnen afsluiten voor mogelijke juridische procedures rond aardbevingsschade. Ze eisen dat hiervoor een fonds wordt ingericht, dat wordt

Het bericht Groninger Gasberaad eist fonds voor rechtsbijstand verscheen eerst op Dialoogtafel.

]]>
De samenwerkende maatschappelijke organisaties, verenigd in Het Groninger Gasberaad, zijn geschrokken van het feit dat mensen in het aardbevingsgebied geen rechtsbijstandsverzekering meer kunnen afsluiten voor mogelijke juridische procedures rond aardbevingsschade. Ze eisen dat hiervoor een fonds wordt ingericht, dat wordt gefaciliteerd en gefinancierd door de Rijksoverheid.

Voor Het Groninger Gasberaad is het onaanvaardbaar dat bewoners van het gaswinningsgebied zelf financiële risico’s moeten lopen als zij de gang naar de rechter willen maken. Veel bewoners met slepende schadeprocedures zijn nu volledig overgeleverd aan de opstelling van de NAM. Bewoners hebben uiteindelijk geen andere keuze dan te proberen hun zaak te forceren door een gang naar de rechter. Die drempel is hoog. Niemand zit er op te wachten om na jaren opgebouwde frustraties richting de NAM ook nog eens een juridische procedure te moeten voeren. Bovendien is het voor veel inwoners lastig daar de juiste wegen in te bewandelen, te weten waar ze de hulp vandaan halen, en dan ook nog de financiële consequenties te overzien.

Alle bezwaren en suggesties die de maatschappelijke organisaties van de Dialoogtafel de afgelopen jaren hebben gedaan om te komen tot een verbeterde en eerlijker schadeafhandeling, zijn systematisch door NAM en het ministerie van EZ van de hand gewezen. “Dat is niet nodig, iedereen kan altijd de gang naar de rechter maken”, was de standaardreactie. Maar als dat formeel de enige mogelijkheid nog is, dan moet die mogelijkheid in de praktijk ook daadwerkelijk toegankelijk gemaakt worden!

Het Groninger Gasberaad wil dat er een onafhankelijk steunpunt komt en een fonds voor bewoners die met de rug tegen de muur staan en inderdaad de gang naar de rechter moeten maken. Het Groninger Gasberaad is van mening dat de basis voor zowel dit steunpunt als het fonds gefaciliteerd moet worden door de Rijksoverheid en onderdeel moet zijn van de begroting van het Meerjarenplan van de Nationaal Coördinator Groningen. De uitvoering van het steunpunt zal Het Groninger Gasberaad zelf ter hand nemen, het beheer van het juridische fonds zal ook onafhankelijk belegd moeten worden, bijvoorbeeld bij de Raad voor de Rechtsbijstand.

Het onafhankelijk steunpunt en het fonds zijn beide onderwerp van gesprek tussen Het Groninger Gasberaad en de NCG over de voortzetting van de Dialoogtafel.

Het bericht Groninger Gasberaad eist fonds voor rechtsbijstand verscheen eerst op Dialoogtafel.

]]>
https://www.dialoogtafelgroningen.nl/nieuws/groninger-gasberaad-eist-fonds-voor-rechtsbijstand.html/feed 0